Nieuws

Nieuws

Een middag vol boerenverstand en innovatie met Jan Huitema

06-03-2018

2018-03-06

Afgelopen vrijdag (2 maart jl.) stond de middag in het teken van innovatie op agrarisch gebied en ontwikkelingen op Europees gebied met uitwerking op de lokale mogelijkheden.

Jan Huitema was op uitnodiging van de VVD aanwezig in De Ronde Venen. Hij is Europarlementariër en tevens melkveehouder in het Friese Makkinga. Niet alleen door deze combinatie maar versterkt door de vele bedrijfsbezoeken die hij aflegt weet hij goed wat er speelt. Ook de Land en tuinbouworganisatie (LTO) was deze middag met een vertegenwoordiging aanwezig.

De middag is gestart met een bezoek aan een boerenbedrijf in Waverveen die zich bezighoudt met innovatieve mestverwerking. Een mooie ontwikkeling waarmee mest op een nieuwe wijze verwerkt kan worden. Hiermee is het niet alleen beter voor het milieu, maar door de andere manier van verwerking ook voor meerdere toepassingen te gebruiken. Dit zal bijvoorbeeld leiden tot het minder hoeven importeren van kunstmest uit het buitenland.

In het tweede deel van de middag werd tijdens een bijeenkomst bij een boerderij in Wilnis stil gestaan bij de wet en regelgeving die van toepassing is. Op dit gebied waren mooie ontwikkelingen te melden. Door aankomende aanpassingen zal innovatie makkelijker worden. Ook was er aandacht voor de voor- en nadelen van Europa en de verhouding met de wereldmarkt. Dit leverde een levendige discussie op. Tot slot werd er gesproken over plaatselijke thema’s zoals het zakkende land en de aandacht die dit moet krijgen evenals het natuurbeheer.

De middag werd afgesloten met een hapje en een drankje waarbij er nog vele boeiende gesprekken hebben plaatsgevonden.

 

250
website powered by WEBSOLVE