Een jaar wethouder

30-04-2017

2017-04-30

Het was 21 april een jaar geleden dat ik wethouder werd. Ook nu gaat het cliché op: het is voorbij gevlogen. Ik wil op het eerste jaar terugkijken via twee beleidsplannen. Hoor ik u nu denken: beleidsplannen, wat saai? Nou dat valt reuze mee, want het is het begin van actie.

Beleidsplan Verkeer

We hebben het beleidsplan Verkeer opgesteld om verkeersontwikkelingen in samenhang te bekijken. Het beleidsplan is in november door de gemeenteraad vastgesteld. Op gebied van verkeer vinden we veiligheid het allerbelangrijkst, maar bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid horen er zeker bij.

Speciale aandacht is er in het beleidsplan voor de signalerende rol van inwoners. Dat is belangrijk. Zij hebben dagelijks met het verkeer in hun straat en wijk te maken en ervaren direct hoe het is.

Wat opvalt is dat er vaak reacties binnenkomen over te hard rijden. We hebben een aantal matrixborden die we kunnen inzetten om de snelheid te meten. Hierdoor kunnen we heel gericht actie ondernemen op de plaatsen waar dat nodig is. Belangrijk is het beïnvloeden van gedrag. Niet alles is via fysieke maatregelen op te lossen.

Begin dit jaar heb ik met een inwoner uit Abcoude in het donker gefietst op de Baambrugse Zuwe. Naar aanleiding daarvan is de belijning vernieuwd en daardoor veel beter zichtbaar.

Verder is er op het gebied van verkeer aandacht voor risicogroepen,  zoals kinderen en ouderen. Voor ouderen wordt bijvoorbeeld door Tympaan-De Baat een cursus rijden op de Scootmobiel aangeboden. Dat helpt ouderen mobiel en zelfstandig te blijven en verhoogt de verkeersveiligheid.

Samenwerkingsagenda Onderwijs

In de afgelopen jaren hebben gemeenten en scholen de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg en passend onderwijs overgedragen gekregen vanuit het Rijk. Daarom is het goed dat gemeenten, scholen, maar ook organisaties als Tympaan-De Baat, de bibliotheek en jeugdgezondheidszorg met elkaar naar problemen kijken en aan oplossingen werken.

Een voorbeeld van een actie die opgepakt wordt is het doorgaan met het voorkomen van taalachterstand. Dat gebeurt op school in de taalklas, maar ook thuis met vrijwilligers die met kinderen gaan lezen tijdens een taalvisite. Daarnaast is er aandacht voor kwetsbare jongeren door hen  te begeleiden naar een startkwalificatie op school. Als dat niet lukt, wordt concreet gekeken of een jongere beter eerst via een stage werkervaring kan opdoen en van daaruit verder zijn/haar weg kan vinden.

Inzet van iedereen

Het afgelopen jaar heb ik ervaren dat er een groot aantal onderwerpen is waar de gemeente verantwoordelijk voor is en waar we mee aan de slag zijn. Daarnaast zijn er ook veel onderwerpen die door anderen worden opgepakt. Soms kan het dan helpen als we net een kleine bijdrage leveren aan de plannen om het verder te laten gaan. Soms is er niets nodig en gaat het zo goed als vanzelf door de inzet van al die andere instanties en particulieren die bezig zijn voor De Ronde Venen.

Daarnaast is er natuurlijk veel meer gebeurd het afgelopen jaar, maar dit vond ik leuk om met u te delen. Heeft u een reactie? Dan vind ik dat leuk om te horen: a.schuurs@derondevenen.nl

Alberta Schuurs